Przejdź do głównych treściPrzejdź do wyszukiwarkiPrzejdź do głównego menu
Reklama
Reklama

Eko-świadomość eko-Polaków

Cheeseburger czy kanapka z ekologiczną sałatą i pomidorem? Wybór jest prosty, ale w praktyce nie tak oczywisty. Choć z roku na rok zapotrzebowanie na zdrową żywność wzrasta, to nasza eko-świadomość dopiero się kształtuje.

Od kilku lat świadomość naszego społeczeństwa na temat ekologii wciąż rośnie. Choć jeszcze dużo brakuje nam do praktykujących już sąsiadów z zachodniej granicy, to już segregujemy śmieci, chronimy przyrodę czy oszczędzamy wodę i energię. Mieszkańców naszego regionu zapytaliśmy,czy są eko.

- Segreguję papier, nakrętki, wszystko do osobnych worków i później wszystko to wyrzucam do osobnych kontenerów – powiedziała mieszkanka Kielc.

- Ja odczuwam różnicę gdy jem zupę w proszku, pić mi się chce, no nie jest to dobre – dodała inna mieszkanka regionu.

- Staram się, ale bez przesady. Nie do końca wierzę w tę zdrową żywność – powiedział mieszkaniec świętokrzyskiego.

Z ekologiczną żywnością jednak jesteśmy na bakier, lubimy ją, doceniamy za smak, ale na sklepowej półce wybieramy tę tańszą.

- Nie wiadomo skąd robi się taka cena. My mamy ceny 30% - 50% wyższe od konwencjonalnych, takie dostajemy na punktach skupu - powiedziała Elżbieta Juszczyk, gospodarstwo ekologiczne w Kostkach Małych.

Niestety produkty ekologiczne często są droższe od tych tradycyjnych, a to dlatego, że bardziej pracochłonna jest ich uprawa.

- Przede wszystkim część prac wykonuje się mechanicznie, ale znaczną część ręcznie, rodzinnie z motykami wychodzimy w pole, pielimy wszystko ręcznie – dodała pani Elżbieta.

Pani Elżbieta z Kostek Małych w swoim gospodarstwie zajmuje się ekologiczną uprawą kapusty, szpinaku, pietruszki czy truskawek. Żywność ekologiczna to taka, która uprawiana jest na terenach o czystych glebach, powietrzu i wodzie. W takich gospodarstwach przede wszystkim stosowane są ścisłe metody produkcji, na bieżąco kontrolowane, m.in przez Sanepid czy Agencję Restrukturyzacji.

- Próbki są pobierane po przekątnej przez całą długość pola – mówi Elżbieta Juszczyk.

Pani Elżbieta najlepiej wie, że warto jeść i warto zainwestować w ekologiczną żywność. Sama dba o to, aby jej produkty były najwyższej jakości.

- Te produkty ekologiczne są zdrowe, można je podawać bezpiecznie każdemu i dzieciom i starszym ludziom, nie zawierają żadnych środków chemicznych – dodała pani Elżbieta.

Ostateczny wybór oczywiście należy do nas. Nie zważając na eko-modę, tylko na własne zdrowie, warto się zastanowić, co będzie dla nas po prostu zdrowsze.


Podziel się
Oceń

Napisz komentarz

Komentarze

Reklama
ZGŁOŚ INTERWENCJĘ

Masz temat? Napisz do nas!

Reklama
Reklama
Reklama