Przejdź do głównych treściPrzejdź do wyszukiwarkiPrzejdź do głównego menu
czwartek, 25 grudnia 2025 15:57
Reklama
Reklama

Co kryje się pod szyldem EKO gospodarstw

Kto kontroluje gospodarstwa ekologiczne? Czy mamy pewność że żywność z certyfikatem EKO pochodzi ze sprawdzonych źródeł? Odpowiedzi między innymi na te pytania znajdą Państwo w drugim odcinku programu EKO ROLA.

Certyfikat czyli dokument, który otrzymują rolnicy i hodowcy jest wymogiem aby przedstawiać swój produkt jako ekologiczny. Placówką która je przyznaje jest jednostka certyfikująca PNG w Cisowie.

W poszukiwaniu odpowiedzi czym różni się żywność tradycyjna i komercyjna od ekologicznej zawędrowaliśmy do gospodarstwa Państwa Machnickich, gdzie na górzystych terenach świętokrzyskiego Cisowa uprawia się maliny.

W drugim odcinku EKO ROLI opowiemy też o hodowli owiec w miejscowości Bogucice Pierwsze.

Wybór eko żywności powinien być poprzedzony zdobyciem wiedzy na temat tego co trafia do polskich konsumentów. To od nas samych zależy czy podczas codziennych zakupów sięgamy po produkty genetycznie modyfikowane, czy te z lokalnych i kontrolowanych gospodarstw.


Podziel się
Oceń

Napisz komentarz

Komentarze

Reklama
ZGŁOŚ INTERWENCJĘ

Masz temat? Napisz do nas!

Reklama
Reklama
Reklama