Przejdź do głównych treściPrzejdź do wyszukiwarkiPrzejdź do głównego menu
sobota, 27 grudnia 2025 02:58
Reklama
Reklama

„Bitwa na smaki” w Zakładzie Doskonalenia Zawodowego

Gotowanie to ich pasja i plan na przyszłość. Uczniowie klas gastronomicznych Zakładu Doskonalenia Zawodowego  rywalizowali w konkursie „Bitwa na smaki”. W roli głównej schab. Młodzi kucharze zanim zostaną szefami kuchni muszą poddać się ocenie swoich mistrzów, być może w przyszłości dołączą do ich zespołu.

To była prawdziwa bitwa na smaki. Uczniowie klas gastronomicznych Zakładu Doskonalenia Zawodowego uwijali się jak w ukropie, by przekonać jury i wygrać konkurs. W roli głównej schab.

- Konkurs jest zorganizowany po to, aby młodzi ludzie mogli pokazać czego się nauczyli – mówi Krzysztof Zamczyk, Fundacja Świętokrzyskich Szefów Kuchni i Kucharzy, ZDZ.

Młodzi kucharze poprzez rywalizację w konkursie zdobywają też doświadczenie i poszerzają swoją wiedzę na temat różnych technik kulinarnych. To pomoże im w przyszłości stać się prawdziwymi mistrzami w swym fachu.  Paulina Sobczyk  już dziś myśli o założeniu własnej restauracji.

- To jest moja wielka pasją, którą rozwijałam od dziecka – mówi Paulina Sobczyk, uczennica ZDZ.

Współorganizatorem konkursu dla uczniów klas gastronomicznych Zakładu Doskonalenia Zawodowego już po raz trzeci była Fundacja Świętokrzyskich Szefów Kuchni i Kucharzy.

- Sama chęć udziału w konkursie mówi nam o tym, że ci młodzi ludzie chcą pracować w tym zawodzie, a jury w którym zasiadają szefowie kuchni podpatrują co i jak robią i być może kiedyś będą chcieli mieć ich w swoim zespole – mówi Krzysztof Zamczyk, Fundacja Świętokrzyskich Szefów Kuchni i Kucharzy, ZDZ.

W wielu restauracjach brakuje rąk do pracy, dlatego coraz więcej młodych ludzi chce uczyć się zawodu i zostać kucharzem.

- Branża gastronomiczna przeżywa dzisiaj renesans, mamy coraz więcej osób, które chcą się uczyć to chyba wymóg rynku na którym jest coraz więcej ofert pracy – mówi Zbigniew Ciupiński, dyr. Zespołu Szkół ZDZ.

Do rywalizacji w „Bitwie na smaki” stanęło siedem dwuosobowych zespołów. Na przygotowanie potrawy młodzi kucharze mieli 120 minut. Liczył się smak, ale to nie był jedyny przepis na sukces.

- Braliśmy pod uwagę smak, ale wiele rzeczy broni się same i tutaj trzeba je trochę podkręcić, ale są osoby które wybiły się ponad przeciętność i to nas cieszy – mówi Mariusz Putek, szef kuchni, członek jury.

Wybór najlepszego dania nie był łatwy – jak mówią członkowie jury -  zadecydowały szczegóły. Wygrał schab grillowany wykonany przez Dominika Rosika i Karola Starzyka, uczniów pierwszej klasy. Pozostali uczestnicy konkursu „Bitwa na smaki” również otrzymali nagrody i dyplomy.


Podziel się
Oceń

Napisz komentarz

Komentarze

Reklama
ZGŁOŚ INTERWENCJĘ

Masz temat? Napisz do nas!

Reklama
Reklama
Reklama