Resort rozwoju we współpracy z Głównym Inspektoratem Sanitarnym opracował zalecenia dla dla galerii i centrów handlowych oraz znajdujących się w nich stref gastronomicznych.
Na terenie wielkopowierzchniowych obiektów handlowych działalność gospodarczą mogą prowadzić wszystkie sklepy z wyłączeniem: stref aktywności fizycznej, stref gier, kin oraz wysp handlowych.
Wytyczne sugerują również organizację stanowisk pracy w sklepach z zachowaniem 2-metrowej odległości między pracownikami i klientami.
Klienci powinni mieć też możliwość zakupu maseczek w przynajmniej jednym sklepie znajdującym się na terenie obiektu handlowego.
Właściciele sklepów są zobligowani do zainstalowania pojemników z preparatem dezynfekcyjnym przy wszystkich wejściach. Kupujący mają obowiązek noszenia rękawiczek jednorazowych lub rękawiczek foliowych zapewnionych przez operatora danego sklepu.
Dodatkowo zalecenia mówią o stworzeniu wydzielonej strefy gastronomicznej. W każdej z nich na jedną osobę powinno przypadać min. 15 m kw. Żywność można kupować wyłącznie na wynos i w ramach dostaw.
Jeśli chodzi o parkowanie, klienci powinni zostawiać samochody na co drugim miejscu, a w przypadku braku takiej możliwości do zachować dystans przy wsiadaniu i wysiadaniu z pojazdów.












Napisz komentarz
Komentarze