Przetwory, które możemy przygotować w wakacje to m.in. ćwikła z buraków, ogórki kiszone, sałatki warzywne czy dżemy ze świeżych owoców. Działając w ten sposób, mamy pewność, co znajduje się w słoikach.
Zaletami domowych przetworów to m.in. niski koszt, ilość przypraw według własnego uznania, brak konserwantów, domowy aromat i witaminy. W ozdobnym opakowaniu słoik z dżemem może stać się też ciekawym upominkiem.
Dżem można zrobić na bazie warzyw lub owoców, zawierając ich kawałki. Owoce zwykle zagęszcza się cukrem, żelującym cukrem lub pektyną. Następnie są gotowane do uzyskania odpowiedniej konsystencji.
Aby przygotować konfiturę owoce gotuje się w całości lub kawałkach w syropie z cukru i wody.
W przypadku powideł owoce są smażone tak długo, aż masa zgęstnieje, bez cukru. Gdy konsystencja jest wystarczająco gęsta przeciera się ją przez sito i dodaje cukru lub słodziku.
Z kolei kiszenie zachodzi dzięki zalewie z wody i soli (w proporcji 1 łyżka stołowa soli na 1 litr wody). Sól przyspiesza fermentację mlekową, którą wywołują bakterie mlekowe. Warzywa w słoiku są zalewane mieszanką wody z solą. Aby fermentacja mogła przebiec prawidłowo – produkty muszą być pozbawione dostępu powietrza, a temperatura powietrza nie może być niższa niż 18 stopni. Wytworzony kwas mlekowy oraz małe ilości kwasu octowego zabezpieczają surowiec przez rozwojem bakterii gnilnych i masłowych.
Źródło: malutkoodkuchni.pl
red: Ewa Błońska













Napisz komentarz
Komentarze