Przejdź do głównych treściPrzejdź do wyszukiwarkiPrzejdź do głównego menu
środa, 17 grudnia 2025 07:57
Reklama
Reklama

Żywność ekologiczna - dlaczego warto po nią sięgać?

Coraz trudniej o zdrową żywność bez nawozów sztucznych, konserwantów i pestycydów oraz taką, której pochodzenia możemy być pewni. Na nieprzetworzone technologicznie produkty rośnie popyt na całym świecie. Jak rozpoznać ekologiczne produkty i dlaczego warto je spożywać?

Ekologiczne produkty mają zapewnić ochronę zdrowia człowieka i środowiska. Wzbogacają nasz organizm w substancje odżywcze, nie zatruwając go szkodliwymi substancjami. Żywność ekologiczną produkuje się metodami rolnictwa ekologicznego, a na poszczególnych etapach produkcji żywność jest badana przez specjalistów, którzy przyznają certyfikaty jakości.

Żywność pochodzącą z produkcji ekologicznej rozpoznajemy po logo. W Unii Europejskiej obowiązuje tzw. euroliść. Liść ułożony z 11 białych gwiazdek na zielonym tle. Powinniśmy także zwracać uwagę na producenta i datę produkcji.

Produkty ekologiczne można znaleźć w specjalnych sklepach. Kosztują średnio 20-30% więcej niż zwykłe. Wszystkim tym, którzy nie mogą sobie na nie pozwolić, dietetycy radzą zróżnicowaną dietę pochodzącą z różnych źródeł, co może uchronić nas przed nagromadzeniem szkodliwych substancji.

Pamiętajmy, że  określenie "żywność ekologiczna" bywa błędnie używane zamiennie z określeniem "zdrowa żywność". Pierwsze z pojęć określa żywność certyfikowaną, drugie to często tylko pusta nazwa stworzona do celów marketingowych.


Podziel się
Oceń

Napisz komentarz

Komentarze

Reklama
ZGŁOŚ INTERWENCJĘ

Masz temat? Napisz do nas!

Reklama
Reklama
Reklama