Przejdź do głównych treściPrzejdź do wyszukiwarkiPrzejdź do głównego menu
piątek, 5 grudnia 2025 09:56
Reklama
Reklama

Regionalne smaki w Tokarni

W niedzielę, 25 maja, Park Etnograficzny Muzeum Wsi Kieleckiej w Tokarni stanie się prawdziwą stolicą regionalnych smaków. Odbędzie się tam XXIV Finał Regionalnego Konkursu „Nasze Kulinarne Dziedzictwo – Smaki Regionów” – wyjątkowe wydarzenie, które od 24 lat promuje żywność zakorzenioną w polskiej tradycji i kulturze.
Kliknij aby odtworzyć

W tegorocznej edycji konkursu oceniane będą nie gotowe dania, lecz lokalne produkty żywnościowe, które najlepiej oddają charakter regionu świętokrzyskiego. Jury wybierze najlepsze spośród aż 43 zgłoszonych wyrobów, reprezentujących różnorodne smaki i sposoby przetwórstwa.

Uczestnicy będą rywalizować w kategoriach: produkty pochodzenia zwierzęcego, roślinnego oraz wyroby cukiernicze. Celem konkursu jest nie tylko promocja, ale także dokumentowanie lokalnych specjałów, które tworzą kulinarne dziedzictwo regionu. Podczas wydarzenia przyznane zostaną także prestiżowe nominacje do ogólnopolskiej nagrody „Perła 2025”, która od lat honoruje najlepsze regionalne produkty w kraju.

Finał konkursu rozpocznie się o godzinie 11:00. Dla gości z Kielc uruchomiona zostanie specjalna, bezpłatna linia autobusowa MZK „T”, która ułatwi dojazd do Tokarni.

 

Więcej o autorze / autorach:
Podziel się
Oceń

Napisz komentarz

Komentarze

Reklama
ZGŁOŚ INTERWENCJĘ

Masz temat? Napisz do nas!

Reklama
Reklama
Reklama