W tegorocznej edycji konkursu oceniane będą nie gotowe dania, lecz lokalne produkty żywnościowe, które najlepiej oddają charakter regionu świętokrzyskiego. Jury wybierze najlepsze spośród aż 43 zgłoszonych wyrobów, reprezentujących różnorodne smaki i sposoby przetwórstwa.
Uczestnicy będą rywalizować w kategoriach: produkty pochodzenia zwierzęcego, roślinnego oraz wyroby cukiernicze. Celem konkursu jest nie tylko promocja, ale także dokumentowanie lokalnych specjałów, które tworzą kulinarne dziedzictwo regionu. Podczas wydarzenia przyznane zostaną także prestiżowe nominacje do ogólnopolskiej nagrody „Perła 2025”, która od lat honoruje najlepsze regionalne produkty w kraju.
Finał konkursu rozpocznie się o godzinie 11:00. Dla gości z Kielc uruchomiona zostanie specjalna, bezpłatna linia autobusowa MZK „T”, która ułatwi dojazd do Tokarni.











Napisz komentarz
Komentarze