Przejdź do głównych treściPrzejdź do wyszukiwarkiPrzejdź do głównego menu
piątek, 5 grudnia 2025 09:21
Reklama
Reklama

Tokarnia pełna smaku - niedzielne święto regionalnych przysmaków

Już w najbliższą niedzielę, 25 maja, Park Etnograficzny w Tokarni zamieni się w kulinarną stolicę województwa świętokrzyskiego. To właśnie tam odbędzie się finał jednej z najważniejszych imprez poświęconych lokalnej żywności – XXIV edycja konkursu „Nasze Kulinarne Dziedzictwo – Smaki Regionów”.
Tokarnia pełna smaku - niedzielne święto regionalnych przysmaków

Autor: Anna Bębenek

Tegoroczne wydarzenie skupi się na tym, co najcenniejsze w tradycyjnej kuchni – produktach, które od pokoleń trafiają na stoły mieszkańców regionu. Nie będzie oceniania potraw, lecz naturalne, autentyczne wyroby, stanowiące esencję świętokrzyskich smaków. W konkursowe szranki stanie aż 43 zgłoszone produkty, reprezentujące różnorodne dziedziny: od mięs i serów, przez przetwory roślinne, po słodkości.

Uczestnicy powalczą w  kategoriach: produkty pochodzenia zwierzęcego, roślinnego oraz cukiernicze. To nie tylko okazja do zdobycia uznania jury, ale też możliwość otrzymania nominacji do prestiżowej nagrody „Perła 2025”, przyznawanej najlepszym regionalnym specjałom w Polsce.

Powiązane galerie zdjęć:

Więcej o autorze / autorach:
Podziel się
Oceń

Napisz komentarz

Komentarze

Reklama
ZGŁOŚ INTERWENCJĘ

Masz temat? Napisz do nas!

Reklama
Reklama
Reklama