Funkcjonariusze zabezpieczyli 360 litrów zacieru, 83 litry bezbarwnej cieczy o zapachu alkoholu oraz aparaturę do produkcji alkoholu.
Funkcjonariusze Świętokrzyskiego Urzędu Celno-Skarbowego w Kielcach zlikwidowali nielegalny zakład produkcji alkoholu, który znajdował się na prywatnej posesji w gminie Piekoszów, w powiecie kieleckim.
Mundurowi zabezpieczyli 360 litrów zacieru, 83 litry bezbarwnej cieczy o zapachu alkoholu oraz aparaturę do produkcji alkoholu.
39-letni sprawca, obywatel Polski, odpowie za nielegalny wyrób alkoholu, za co grozi kara pozbawienia wolności do 3 lat.
Gdyby towar trafił na rynek Skarb Państwa straciłby ponad 3 tys. zł. z tytułu niezapłaconego podatku akcyzowego.
Spożywanie nielegalnie produkowanego alkoholu stanowi poważne zagrożenie dla zdrowia i życia konsumentów. W przypadku nielegalnej produkcji nie można bowiem skontrolować składu chemicznego wytwarzanego alkoholu.












Napisz komentarz
Komentarze