Przejdź do głównych treściPrzejdź do wyszukiwarkiPrzejdź do głównego menu
piątek, 5 grudnia 2025 07:50
Reklama
Reklama

Święto chleba i pracy rolników z powiatu kieleckiego

Dożynki powiatu kieleckiego przeszły do historii. Smak regionalnych potraw, misternie wykonane wieńce i barwne korowody przeszły przez ulice Piekoszowa - to właśnie tam rolnicy celebrowali w niedzielę święto plonów.
Kliknij aby odtworzyć

Dożynki powiatu kieleckiego to jedno z największych rolniczych świąt skupiające rolników i mieszkańców wszystkich gmin. Tradycyjnie celebracja dożynek zaczęła się od Liturgii słowa i podziękowaniu rolnikom za ich całoroczny trud pracy.

Tym razem dożynki powiatu kieleckiego odbyły się w PiekoszowieUlice miasta przemierzył korowód dożynkowy, składający się z przedstawicieli gmin powiatu kieleckiego. Wygłośnienie

Symbolicznym momentem było uroczyście przekazywanie staroście i starościnie, a następnie gospodarzowi dożynek chleba, który został wypieczony z tegorocznych zbóż. 

Na scenie pojawili się samorządowcy, politycy, gospodarze powiatowych dożynek, którzy dziękowali rolnikom za hojność natury, podkreślając znaczenie ich pracy.

O tym, że rolnicy są głównym źródłem żywności dla społeczeństwa, dostarczając na rynek chleb, mleko, mięso czy warzywa wie każdy ale to właśnie dzięki tradycji dożynek można im za to podziękować.

Zboża, kwiaty polne, kłosy i suszone zioła - wszystko starannie zebrane i dobrane, by wieniec był nie tylko piękny, ale i pełen symboliki. Każdy element ma tu znaczenie: kłosy symbolizują urodzaj, chleb – codzienny trud rolników, a zioła – zdrowie i pomyślność.

Dożynki były okazją do rozstrzygnięcia konkursu na najpiękniejszy wieniec powiatu kieleckiego. Rywalizacja była bardzo duża ale udało się! Gmina Chmielnik i wieniec z miejscowości Celiny po burzliwych naradach zdobył pierwsze miejsce. 

Dożynki to czas radości i wspólnej biesiady. To hołd ciężkiej pracy rolników i okazja by podziękować za urodzaj. 

Wydarzenie dożynkowe ożywiły występy lokalnych artystów. NIe zabrakło smakowitych potraw przygotowanych z regionalnych składników. Mieszkańcy mogli spróbować tradycyjnych wypieków, przetworów oraz potraw charakterystycznych dla regionu.

Więcej o autorze / autorach:
Podziel się
Oceń

Napisz komentarz

Komentarze

Reklama
ZGŁOŚ INTERWENCJĘ

Masz temat? Napisz do nas!

Reklama
Reklama
Reklama