Po raz piąty Festiwal Smaków Babiego Lata powrócił do malowniczych Ciekot. Starostwo Powiatowe w Kielcach zaprosiło Koła Gospodyń Wiejskich do rywalizacji - samodzielnego przygotowywania przetworów na zimę i wykorzystywania tego, co latem udało się wyhodować w przydomowych ogródkach. Wydarzenie było kulinarnym pożegnaniem z sezonem imprez plenerowych.
Ta impreza dobrze wpisuje się w kalendarz wydarzeń jesiennych. Podsumowujemy pewien sezon. 20 podmiotów dziś przygotowało potrawy w trzech kategoriach: warzywa, owoce i oczywiście danie. Byłem członkiem komisji i naprawdę wszystkie były bardzo pyszne. Wybór był bardzo trudny, praktycznie wszystkie zasługiwały na wyróżnienie i takowe wszyscy dostali - mówił Tomasz Pleban, starosta kielecki.
Wszyscy mieli możliwość skosztowania przygotowanych przez KGW dań oraz wymiany przepisów i receptur. Wśród odwiedzających był również Wójt Gminy Zagnańsk, który wspierał i dopingował swoich przedstawicieli.
Bartkowe Baby i Florianki uczestniczą w dzisiejszym konkursie. Mam nadzieję, że to co przygotowały wzbudzi zainteresowanie i któreś z kół zdobędzie pierwsze miejsce - mówił Wojciech Ślefarski, Wójt Gminy Zagnańsk.
Doping podziałał i oba koła osiągnęły sukces, stając na najwyższym stopniu podium w dwóch z trzech kategorii. I miejsce i „Złotą Patelnię Starosty” przyznano KGW św. Marty w Jaworzni za niezrównane "Leczo Jaworzniańskie". II miejsce dla KGW Płucki za aromatyczny „Babciny kociołek”, a III miejsce dla Stowarzyszenia Aktywne Kobiety Gnieździsk za kreatywne „Kopytka w jesiennej odsłonie”. W kategorii owoce bezkonkurencyjne okazały się Bartkowe Baby za wyjątkowy „Gąszcz gruszkowy”. Wśród laureatów znalazło sie także KGW Dumne Lesiczanki i KGW Żeromszczanki za smakowite owocowe kompozycje. Natomiast w kategoria warzywa triumfowały KGW Florianki z oryginalnym „Dżemem Shreka”. Ponadto w tej kategorii nagrodzono także KGW Trzciankowianie za "Słoikowe leczo z fasolą" i KGW Radlinianki za tajemniczy "Sos Baby Jagi".
Zobacz także:
Wszyscy zgodnie przyznawali, że poziom prezentowanych dań był bardzo wyrównany. Jury oceniało nie tylko smak, ale także sposób podania. Starostwo nie wyklucza rozszerzenia corocznej publikacji z przepisami kulinarnymi o dania zaprezentowane na tegorocznym festiwalu. Kulinarną część wydarzenia dopełniły występy artystyczne. Ze sceny popłynęła muzyka ludowa Gór Świętokrzyskich, która porwała wszystkich do tańca. Na scenie zaprezentowali się: Zespół Pieśni i Tańca Piekoszowianie, Kapela Typowy Janus oraz Zespół Pieśni i Tańca Ciekoty.











Napisz komentarz
Komentarze