Przejdź do głównych treściPrzejdź do wyszukiwarkiPrzejdź do głównego menu
piątek, 5 grudnia 2025 07:48
Reklama
Reklama
Świętokrzyski Ośrodek Doradztwa Rolniczego w Modliszewicach zaprosił na konferencję

Baza „Świętokrzyskiej Kuźni Smaków” powiększyła się

We wtorek w Świętokrzyskim Ośrodku Doradztwa Rolniczego w Modliszewicach odbyła się konferencja pod nazwą: „Wielofunkcyjny rozwój gospodarstw rolnych”. Celem było sieciowanie marek lokalnych i turystyki kulinarnej regionu. Wręczono także certyfikaty „Świętokrzyskiej Kuźni Smaków”.
Kliknij aby odtworzyć

Świętokrzyski Ośrodek Doradztwa Rolniczego w Modliszewicach zaprosił lokalnych rzemieślników i wytwórców produktów gastronomicznych do udziału w konferencji poświęconej „Wielofunkcyjnemu rozwojowi gospodarstw rolnych”. Celem wydarzenia było wspieranie rozwoju gospodarstw wielofunkcyjnych w regionie, przekazanie aktualnej wiedzy, budowanie sieci kontaktów między producentami żywności regionalnej i tradycyjnej, a także popularyzacja nowych rozwiązań w zakresie promocji i sprzedaży produktów lokalnych.

Takie kryzysy jak pandemia pokazały, że warto budować odporność, w taki sposób aby skracać łańcuch dostaw. Nasz szlak kulinarny „Świętokrzyska Kuźnia Smaków” sprzyja temu aby sieciować producentów produktów regionalnych - mówiła Agnieszka Pietrzak, dyrektor ŚORD 

Branża lokalna ma się dobrze, szczególnie ta osadzona na terenach wiejskich - zdaniem Michała Szanduły, który wskazuje, że nasza świadomość konsumencka stale rośnie.

Zobacz także:

Ważnym punktem konferencji było uroczyste wręczenie certyfikatów nowym członkom szlaku kulinarnego „Świętokrzyska Kuźnia Smaków”. Uczestnicy mieli również możliwość nawiązania nowych kontaktów biznesowych i wymiany doświadczeń. Na wydarzeniu można było także skosztować regionalnych przysmaków i wytworów. 

Więcej o autorze / autorach:
Podziel się
Oceń

Napisz komentarz

Komentarze

Reklama
ZGŁOŚ INTERWENCJĘ

Masz temat? Napisz do nas!

Reklama
Reklama
Reklama