Świętokrzyski Ośrodek Doradztwa Rolniczego w Modliszewicach zaprosił lokalnych rzemieślników i wytwórców produktów gastronomicznych do udziału w konferencji poświęconej „Wielofunkcyjnemu rozwojowi gospodarstw rolnych”. Celem wydarzenia było wspieranie rozwoju gospodarstw wielofunkcyjnych w regionie, przekazanie aktualnej wiedzy, budowanie sieci kontaktów między producentami żywności regionalnej i tradycyjnej, a także popularyzacja nowych rozwiązań w zakresie promocji i sprzedaży produktów lokalnych.
Takie kryzysy jak pandemia pokazały, że warto budować odporność, w taki sposób aby skracać łańcuch dostaw. Nasz szlak kulinarny „Świętokrzyska Kuźnia Smaków” sprzyja temu aby sieciować producentów produktów regionalnych - mówiła Agnieszka Pietrzak, dyrektor ŚORD
Branża lokalna ma się dobrze, szczególnie ta osadzona na terenach wiejskich - zdaniem Michała Szanduły, który wskazuje, że nasza świadomość konsumencka stale rośnie.
Zobacz także:
Ważnym punktem konferencji było uroczyste wręczenie certyfikatów nowym członkom szlaku kulinarnego „Świętokrzyska Kuźnia Smaków”. Uczestnicy mieli również możliwość nawiązania nowych kontaktów biznesowych i wymiany doświadczeń. Na wydarzeniu można było także skosztować regionalnych przysmaków i wytworów.











Napisz komentarz
Komentarze