Przejdź do głównych treściPrzejdź do wyszukiwarkiPrzejdź do głównego menu
piątek, 5 grudnia 2025 06:03
Reklama
Reklama

Pierniki w centrum uwagi

Jak przyozdobić świąteczne pierniki tak, by cieszyły oko nie tylko nasze, ale i całej rodziny? Ten sekret na pewno poznali młodzi uczestnicy warsztatów, które zorganizowano w Urzędzie Marszałkowskim w Kielcach. Zajęcia z młodymi adeptami sztuki zdobienia wypieków poprowadził zwycięzca jednej z edycji MasterChef, Grzegorz Zawierucha.
Kliknij aby odtworzyć

W Urzędzie Marszałkowskim w Kielcach już można poczuć, jak wygląda początek świąt. Przynajmniej ten kulinarny. Od samego środowego poranka korytarze wypełniał aromat korzennych przypraw i świeżo pieczonych pierników, które stały się bohaterami wyjątkowego, świątecznego spotkania.

Do wspólnego wypiekania i dekorowania pierniczków zasiedli uczniowie Katolickiej Szkoły Podstawowej im. Maryi z Nazaretu w Kielcach, marszałek Renata Janik, wicemarszałkowie Grzegorz Socha i Marek Bogusławski, członek Zarządu Anita Koniusz oraz, co przyciągało największą uwagę najmłodszych,  Grzegorz Zawierucha, zwycięzca programu MasterChef i jeden z najbardziej rozpoznawalnych kucharzy regionu.

Dzieci z zapałem wyciskały kolorowe lukry, dobierały posypki i ozdabiały pierniki w kształcie serc, gwiazdek czy choinek. Każdy wypiek był inny, każdy – na swój sposób wyjątkowy. 

Finałem spotkania było udekorowanie urzędowej choinki właśnie tym, co powstało przy stołach: piernikami ozdobionymi przez dzieci i dorosłych. Trudno o bardziej symboliczne zakończenie dnia, który pachniał świętami od pierwszej minuty.

Wydarzenie było jedynie przedsmakiem tego, co czeka mieszkańców regionu podczas II Świętokrzyskiego Jarmarku Bożonarodzeniowego w dniach 5–7 grudnia. Tam główną atrakcją ma być prawdziwa chata z piernika – podobno największa w Polsce.


Podziel się
Oceń

Napisz komentarz

Komentarze

Reklama
ZGŁOŚ INTERWENCJĘ

Masz temat? Napisz do nas!

Reklama
Reklama
Reklama