Przejdź do głównych treściPrzejdź do wyszukiwarkiPrzejdź do głównego menu
piątek, 19 grudnia 2025 21:35
Reklama
Reklama

Regionalne przystawki, zupy i desery. Książka "Świętokrzyskie Smaki" już dostępna

Nakładem Muzeum Wsi Kieleckiej ukazała się książeczka kucharska zatytułowana "Świętokrzyskie Smaki".
Regionalne przystawki, zupy i desery. Książka "Świętokrzyskie Smaki" już dostępna
Regionalne przystawki, zupy i desery. Książka "Świętokrzyskie Smaki" już dostępna

Publikacja jest pokłosiem pierwszego lockdownu, który zmusił muzea do zwiększenia aktywności w sieci. Jej pierwsza wersja ukazała się w wersji elektronicznej, w zakładce Wydawnictwa na www.mwk.com.pl, następnie została wzbogacona o desery i w pełniejszej wersji wydrukowana – mówi Tadeusz Sikora, dyrektor Muzeum Wsi Kieleckiej.

W książce znajdziemy przepisy na charakterystyczne dla regionu świętokrzyskiego potrawy, od przystawek, poprzez zupy i dania główne, do deserów, a także nalewki, między innymi na: męcybuły, zagrychę bielińską, kugiel, chrzanicę, gęsie mazidło, bułeczki drożdżowe z serem, nalewkę miodową i wiele innych.

Przepisy zostały przekazane przez koła gospodyń wiejskich, inne zostały wyszukane w muzealnych wydawnictwach etnograficznych, część opracowali mistrzowie kuchni, którzy realizowali w Muzeum Wsi Kieleckiej szkolenia dla osób prowadzących gospodarstwa agroturystyczne. W książce znalazły się także informacje dotyczące historii świętokrzyskiej kuchni, zwyczajów kulinarnych mieszkańców dawnej wsi kieleckiej.

Wydawnictwo od dziś znajduje się w sprzedaży, można je kupić w księgarni internetowej Muzeum Wsi Kieleckiej.

 

(www.swietokrzyskie.pro)


Podziel się
Oceń

Napisz komentarz

Komentarze

Reklama
ZGŁOŚ INTERWENCJĘ

Masz temat? Napisz do nas!

Reklama
Reklama
Reklama